donderdag 11 januari 2018

Atlantic Crossing - it's getting hot in here

De temperaturen lopen op. Gelukkig niet door onderlinge strubbelingen maar door het zuid- en westwaarts raken. We zetten binnen geen ramen open omdat we niet verrast willen worden door een golf, maar het is daardoor wel een broeikas binnen.

Buiten is het aangenaam, in korte broek en trui de nachtwacht draaien. Een groot deel van de nacht is er geen maan dus als dan de bewolking wegtrekt, zijn er volop sterren te zien.

De verse fruitvoorraad raakt langzaam op. Van de ietwat melige rode appels wordt appelmoes gemaakt. Een beurse courgette hebben we bij wijze van wetenschappelijk expirement zichzelf laten oplossen. Dat werkt als je maar lang genoeg wacht.

De vogels in de lucht geloven dat ons aasje Cor een echt visje is en duiken er steeds op af. Waarom de tonijnen dan niet?

Een overtocht op de oceaan levert veel wikipedia-vraagjes op. Waarom kan je op 1000m hoogte wel de bolling van de aarde zien, maar op zee niet? Heet een groep vliegende vissen een zwerm (omdat ze wanneer ze vliegen eigenlijk meer vogels zijn) of een school (omdat het vissen zijn)?

We moeten nog zo'n 700 mijl varen voordat we die antwoorden kunnen gaan opzoeken.

3 opmerkingen:

  1. Hallo luitjes,

    Het is een goede vraag of de vliegende vissen nou in een school vliegen of in een zwerm. Ik heb het daarom voor jullie opgezocht in de wieksepedia. Het antwoord was helder. Als deze vissen vliegen vormen ze een zwerm. Luistert men goed dan hoor je dat ook een beetje: z-w-e-r-r-r-r-r-r-r-m. Echter als ze zich onder water bevinden noem je ze nog steeds een zwerm en dat komt omdat het accent dan anders komt te liggen. Meer op de m van zwemmmmmen. Luister maar eens naar z-w-e-r-m-m-m-m-m-m-m-m. Juist omdat je de klank van de m – zeker onder water – niet of nauwelijks kunt horen, is het woord zwerm erg van toepassing omdat het in twee verschillende werelden ook twee verschillende betekenissen heeft.

    Aldus professor Encyklootje.

    Begrijpen jullie het?

    Ik zal ook eens opzoeken of ik het antwoord op de aardbolling ergens kan vinden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo luitjes,

    De bolling van de aarde is te vergelijken met een Volkswagen kever. Zit je erin of er met je neus bovenop dan zie je van de bolling helemaal niets. Neem je echter wat afstand, bijvoorbeeld tien meter (twaalf meter mag ook) dan zie je wel degelijk een rond dak. Zo is het ook op de aarde. Sta, zit of lig je op de aarde en je kijkt om je heen dan is de bolling niet zichtbaar, spring je echter duizend kilometer hoog, dan is de bolling wel degelijk zichtbaar. Een klein probleem echter. Tot nu toe heeft zich niemand gewaagd aan die sprong van duizend meter. Dus aantonen kan dat nog niemand.

    “Ik heb het wèl geprobeerd,” aldus professor VW (van Van Westreenen of Van Wegberg?) in zijn voorlaatste zijn boek Quarts of Kwats.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. LEUK al die weetjes en meteen het antwoord daarop. Lieve groetjes vanuit het koude, mistige Nederland. Geen mooie sterren te zien, maar... we blijven gewoon met jullie meegenieten.

    Fijne verdere vaart in jullie zomer kleding. Oohh wat klinkt dat toch fijn! ;-)

    Over twee weken kunnen wij met jullie mee genieten; donderdag 25 januari vliegen Marco en ik naar Suriname. Dus, tot gauw! Xxx

    BeantwoordenVerwijderen